Ungaria pune frână noului pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei: „Folosește cea mai puternică armă pe care o are”
Ungaria s-a opus noilor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, în timpul întrunirii reprezentanților țărilor membre UE, relatează Financial Times. Mai mult, Budapesta nu a fost de acord cu propunerea de dublare a fondului pentru livrarea de arme către Ucraina, deși premierul Viktor Orban a negat acest veto.
Ungaria pune bețe-n roate Uniunii Europene
Potrivit FT, Ungaria pune „frână” intenționat tuturor hotărârilor care necesită unanimitatea celor 27 de țări UE: „Bruxelles a informat Ungaria că sprijinul financiar de 5,8 miliarde de euro pentru redresarea în urma pandemiei și alte fonduri din partea UE nu vor ajunge curând. Ca răspuns, folosește cea mai puternică armă pe care o are: dreptul de veto asupra oricărei decizii UE care necesită unanimitatea celor 27 de state membre”.
În plus, oficialii de la Budapesta sunt contra inițiativelor legislative ale Uniunii Europene: „Ar trebui să ne așteptăm la pași radicali, ar trebui să fim pregătiți”, a spus un diplomat european de rang înalt, potrivit Kommersant.
Recent (n.r. – marți, 6 decembrie), Ungaria s-a opus prin veto pachetului de 18 miliarde de euro destinat Ucrainei pentru anul 2023, propus de Comisia Europeană. Ulterior, prim-ministrul Viktor Orban a reacționat, printr-o postare pe Twitter, că știrile sunt „fake news”.
„Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt fake news (trad. rom. – ştiri false). Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj”, a Orban.
UE a elaborat un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia
Luna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că UE lucrează la cel de-al nouălea set de sancţiuni contra Rusiei. În octombrie, blocul comunitar a aprobat al optulea set de măsuri împotriva Moscovei, inclusiv mai multe restricții privind comerțul cu oțel și produse tehnologice, menit să paralizeze capacitatea Kremlinului de a finanța războiul și de a diminua baza economică a țării.
„Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunţa, astăzi, că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al nouălea pachet de sancţiuni. Sunt încrezătoare că foarte curând vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori. Nu vom avea linişte decât atunci când Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a subliniat şefa executivului UE, potrivit Reuters.